Хортинг по праву вважається одним з найбільш популярних видів українських національних єдиноборств. Побудований на міцних традиціях козацьких бойових мистецтв та теоретичних здобутках сучасної спортивної науки, хортинг є містком, що з’єднує величне минуле та славетне майбутнє української нації.

Підготовка хортингістів високого кваліфікаційного рівня, на сучасному етапі розвитку спорту, неможлива без належного науково-теоретичного та методичного підґрунтя. Всеукраїнська громадська організація «Українська федерація хортингу» з початку свого заснування приділяє велике значення науковому обґрунтуванню тренувальних методик, що застосовуються у підготовці спортсменів різного віку та кваліфікаційного рівня.

Найбільш потужними центрами наукових досліджень хортингу в Україні є Харківська державна академія фізичної культури, Волинський національний університет імені Лесі Українки та Харківський національний університет радіоелектроніки. Як зазначає президент Харківської обласної федерації хортингу, кандидат наук з фізичного виховання та спорту, Андрій Миколайович Литвиненко, тільки науково вивірена стратегія розвитку українських національних видів спортивних єдиноборств забезпечить їх прогрес та конкурентоспроможність на світовій спортивній арені.